Pałac Wierzbiczany

Restauracja

W Pałacu Wierzbiczany funkcjonuje restauracja „Wikla”, w której serwowane są pyszne dania kuchni polskiej. W naszej restauracji stawiamy na naturalne składniki, lokalne produkty i nawiązania do specjalności regionu, jak np. Gęś Kołudzka i pierniki.

Szefem Kuchni w restauracji "Wikla" jest Marcin Kosiński, który doświadczenie zdobywał w renomowanych restauracjach tak w Polsce, jak i za granicą. Marcin Kosiński jest zdobywcą złotego półgęska za najlepsze danie z gęsiny.

PRZYSTAWKI

ZUPY

  • Carpaccio z pieczonego buraka podawane z serem kozim, rukolą oraz orzechami /16 PLN
  • Wątróbki drobiowe, smażone z jabłkiem i cebulą, aromatyzowane białym winem /17 PLN
  • Mus z wędzonego pstrąga w galaretce z czarnej porzeczki /23 PLN
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem, karmelizowanym grejpfrutem, pomidorami, ogórkiem i sosem winegret /24 PLN
  • Deska serów i wędlin - zestaw dla dwóch osób /35 PLN
  • Bulion z gęsi z pielmieniami z farszem z mięsa wołowego /18 PLN
  • Kwaśnica podawana z żeberkiem wędzonym/18 PLN
  • Czernina na gęsinie zagęszczana piernikami /24 PLN

DANIA GŁÓWNE

DESERY

  • Tagliatelle z borowikami/ 29 PLN
  • Pierogi z jagnięciną, podawane z karmelizowanymi buraczkami/ 36 PLN
  • Sandacz, podawany z sosem cytrynowym i ryżem pilaw/40 PLN
  • Filet z kaczki podawany w sosie śliwkowo - piernikowym, ziemniaczanym puree z dodatkiem musztardy francuskiej i gałki muszkatołowej oraz kapustą czerwoną zasmażaną /48 PLN
  • Golonka z dzika po bawarsku, podawana z puree ziemniaczano-chrzanowym i kapustą zasmażaną /49 PLN
    Królik - delikatny mus z królika owinięty combrem z królika, podawany z puree marchewkowo-imbirowym i bazyliowymi gnocchi/52 PLN
  • Zrazy z dzika w sosie własnym, podawane z kluskami śląskimi i karmelizowanymi buraczkami /55 PLN
  • Stek T-bone podawany z ziemniakiem pieczonym i grillowanymi warzywami /89 PLN
  • Gęś pieczona w całości, faszerowana kaszą i podrobami, podawana z kapustą czerwoną z gruszką i żurawiną oraz butelką czerwonego wina - set dla 5 osób na zamówienie conajmniej dwa dni wcześniej/ 350 PLN
  • Szarlotka z lodami cynamonowymi/16 PLN
  • Kremowy sernik piernikowy /  18 PLN
  • Gruszka gotowana w czerwonym winie z przyprawami korzennymi polana sosem czekoladowym /18 PLN
  • Czekoladowa lawa z chilli, imbirem , podawana z sosem angielskim / 19 PLN

W okresie zimowym od 01.01. do 31.03. Restauracja "WIKLA" będzie czynna w następujących godzinach:
poniedziałek, wtorek - nieczynne
środa - czwartek  13:00 - 19:00
piątek - sobota 13:00 - 21:00
niedziela 12:00 - 19:00